Bahan A:
1/2 ekor ayam - potong kecil2 - lumur garam kunyit
Bahan yang dikisar/tumbuk A:
2 cb cili kisar
3-4 ulas bwg putih
3-4 ulas bwg merah
2 cm halia
1 sudu kicap pekat (dark soya soy)
2 sudu kicap manis
2 oyster sauce
Bahan B:
Air secukupnya
Air asam jawa secukup rasa
Garam serta pepper powder
1 lada banggala hijau - dipotong dadu
2-3 biji kentang - potong ikut suka - goreng
Daun bawang - hiris halus
Cara membuat:

Ayam digoreng hingga masak tetapi jgn terlampau garing. Angkat dan ketepikan.
Tumis bahan2 A & B hingga wangi dan garing. Masukkan sedikit air.
Kecilkan api kemudian masukkan bahan2 perasa, kicap pekat dan ( kalau suke pedas korg bleh taruk kan lada padi ) Sesuaikan rasa kemudian masukkan ayam masak hingga kuah menjadi pekat dan hitam baru lah masok kan bawang banggala serta kentang goreng. Kacau hingga sebati.
Padam api, masukkan ke dlm pinggan hidangan dan taburkan daun bawang.