1 ekor ayam dipotong belah 12
1 biji bawang besar - dihiris
2 tqangkai cili hijau dan merah - dihiris
5 ulas bawang putih } blender
1 ibu jari halia } blender
5 sudu rempah kari ayam
2 sudu rempah kari ikan
2 sudu cili power
1 btg kayu manis
2 biji buah lawang
2 tangkai daun kari
2 genggam asam jawa
3 biji limau kasturi
1 kotak s'tgh santan kara
4 biji kentang dipotong 4
2 btg carrot dipotong 4
2 biji tomato dibelah 4
3 sudu minyak makan
2 sudu minyak ghee
cara-caranya;
panaskan minyak masak bersama minyak ghee,masok kan daun kari bawang besar dan cili merah hijau yg tlah dihiris tadi dan masok kan pes halia and bawang putih tumis hingga naik bau aroma pes lepas 3 minit masok kan rempah kari yg tlah dicairkan bersama air asam jawa, tunggu ia mendidih dan baru lah dimasokkan ayam, setelah ayam masak, akhir sekali masok kan kentang dgn carrot tadi masak lagi 5 minit baru lah dimasok kan santan tunggu sampai ia mendidih..( tapi jgn sampai pecah santan agak2 korg ar ok..) selamat mencuba resepi aku.. *smile*

