cara aku masak asam pedas ikan pari... *winkz*
Bahan-bahan:
500 gm ikan pari [bersihkan dan direndam sebentar bersama air asam dan sedikit garam]
10 biji bendir
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
5 tangkai daun kesum
1 sudu lada hitam
2 ulas daun limau purut
4 s/b minyak masak
garam
bahan blender:
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk
1 inci belacan
500ml air
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.

