assalammualaikum welcome to my food paradise blogs viewers

RESEPI MASAKAN UTK DIKONGSI BERSAMA...

disini aku ingin berkongsi resepi yang aku dapati dari website2 yang aku lungsuri,dan juga terselit beberapa resepi aku sendiri yang telah aku ubah suai sedikit, utk pengetahuan., segala masakan tidak kira darimana asalnya resepinya tetap sama, itu sama ada anda ingin menambah atau mengurangkan rempah ratusnya terpulang pada selera anda sendiri,resepi ini juga bukan hanya utk kita kaum hawa saja, malah utk kaum adam juga.. hehe..semoga resepi masakan ini dapat memberi anda idea hidangan apakah yang akan anda siapkan utk keluarga anda nanti....OK JOM!!! KONGSI RESEPI-RESEPI YANG SEDAP DAN ENAK INI..

MEE LAKSA

resipi mee laksa nie aku ubah suai sikit aje bab aku tk suke byk2 rempah ratus sgt lah...tapi tetap power beb no worry hehe.. selamat mencuba


bahan-bahan:
1 paket sphagetti (direbus bersama air dgn sedikit minyak atau bleh gak gunakan mee laksa)

bahan blend:

Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)

ikan kurau
udang basah 100gm
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
bawang besar - 3 biji
cili kering - 15 tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari


bawang putih 4 ulas

bahan B:

serai - 2 batang diketuk
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari

Bahan Hias:

yong tao foo
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
taugeh
Daun kesum


Sambal Belacan :

lada merah 5 biji (kalau suke pedas bleh tambah lada padi)
Belacan 30 gram dibakar

bawang putih 1 ulas
1 sudu kecil gula

cara-caranya:

rebuskan ikan, udang, udang keringikan kurau dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
masukkan asam keping
tambah garam dan gula untuk rasa
masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
Sambal belacan

cara-caranya:

rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
masukkan asam keping
tambah garam dan gula untuk rasa
masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk.

relax 1 corner