bahan-bahan:
1 paket sphagetti (direbus bersama air dgn sedikit minyak atau bleh gak gunakan mee laksa)
bahan blend:
Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
ikan kurau
udang basah 100gm
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
bawang besar - 3 biji
cili kering - 15 tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
bawang putih 4 ulas
bahan B:
serai - 2 batang diketuk
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
Bahan Hias:
yong tao foo
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
taugeh
Daun kesum
Sambal Belacan :
lada merah 5 biji (kalau suke pedas bleh tambah lada padi)
Belacan 30 gram dibakar
bawang putih 1 ulas
1 sudu kecil gula
cara-caranya:
rebuskan ikan, udang, udang keringikan kurau dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
masukkan asam keping
tambah garam dan gula untuk rasa
masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
Sambal belacan
cara-caranya:
rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
masukkan asam keping
tambah garam dan gula untuk rasa
masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk.
