300g meehoon dicelur
100g daging batang pinang dihiris tipis
100g udang basah dibunag kulit
150g sotong dibersihkan dan buangkan dakwatnya
dan dipotong sedikit fishcake atau fishball dihiris atau dipotong ikut suka
6 biji bawang putih dikisar halus
1 cube chicken stock
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk lada sulah( white pepper)
1 sudu kecil serbuk lada hitam (optional)
1 ikat sayur sawi (chye sim) yang dipotong
50g shitake mushroom dihiris (optional)
2 biji tomato dipotong 4
garam secukup rasa
tauge secukupnya (buang ekor)
cara-caranya:
Panaskan kuali.. dan isikan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bawang putih yang dikisar hingga wangi. Jangan sampai hangus. Masukkan batang2 sawi, hirisan daging, udang, sotong, fishcake/fishballs dan tumis hingga daging empuk. Masukkan cube ayam dan oyster sauce, white/black pepper dan garam secukup rasa. Bila telah sebati.. masukkan beehoon yang telah dicelur. Gaul hingga rata. Akhir sekali.. masukkan sayur sawi, tomato dan tauge.. Gaul sebentar dan matikan api. Hidangkan bersama cili cuka lada hijau.
