assalammualaikum welcome to my food paradise blogs viewers

RESEPI MASAKAN UTK DIKONGSI BERSAMA...

disini aku ingin berkongsi resepi yang aku dapati dari website2 yang aku lungsuri,dan juga terselit beberapa resepi aku sendiri yang telah aku ubah suai sedikit, utk pengetahuan., segala masakan tidak kira darimana asalnya resepinya tetap sama, itu sama ada anda ingin menambah atau mengurangkan rempah ratusnya terpulang pada selera anda sendiri,resepi ini juga bukan hanya utk kita kaum hawa saja, malah utk kaum adam juga.. hehe..semoga resepi masakan ini dapat memberi anda idea hidangan apakah yang akan anda siapkan utk keluarga anda nanti....OK JOM!!! KONGSI RESEPI-RESEPI YANG SEDAP DAN ENAK INI..

KARI KEPALA IKAN MERAH


Bahan-bahan:


1 ekor kepala ikan merah [dibersihkan dan direndam dgn sedikit asam dan garam]

2 bungkus serbuk kari [bancuh ngan sikit air]

5 biji bendi

3 biji cili hijau

2 biji tomato [belah 4]

1 cawan air asam jawa [aku suke lebihkan air asam sikit ]

1 cawan santan pekat [kalau tknk gunakan santan pun bleh]

minyak

garam


Bahan tumis:


5 ulas bwang merah

2 ulas bawang putih tumbuk /hiriskan

1 inci halia

1 s/b halba campur

2 tangkai daun kari


Cara Memasak:


1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh sehingga pecah minyak.3. Masukkan asam jawa tadi [digaul dengan pati santan dan tapiskan]4. Masukkan ikan. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.5. Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.6. Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.7.

relax 1 corner