Bahan-bahan:
1 ekor kepala ikan merah [dibersihkan dan direndam dgn sedikit asam dan garam]
2 bungkus serbuk kari [bancuh ngan sikit air]
5 biji bendi
3 biji cili hijau
2 biji tomato [belah 4]
1 cawan air asam jawa [aku suke lebihkan air asam sikit ]
1 cawan santan pekat [kalau tknk gunakan santan pun bleh]
minyak
garam
Bahan tumis:
5 ulas bwang merah
2 ulas bawang putih tumbuk /hiriskan
1 inci halia
1 s/b halba campur
2 tangkai daun kari
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh sehingga pecah minyak.3. Masukkan asam jawa tadi [digaul dengan pati santan dan tapiskan]4. Masukkan ikan. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.5. Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.6. Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup ap
