PERHATIAN: klau rasa masam kuahnya dah mencukupi berdasarkan selera u all, u all bleh lah kuarkan asam gelugur supaya rasa masamnya tk berlebihan. ok!
bahan-bahan:
1 kilo daging tetel- direbus bersama 3 liter air dgn sedikit garam sehingga empuk kemudian ketepikan bersama stocknya.
bahan kisar:
200g buah keluak
1 sdt ketumbar biji
1 sdt jintan kasar
1 sdt jintan halus
6 biji buah keras
10 biji lada kering
2 btg serai
1 inci lengkuas
6 biji bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
12 biji bawang merah
2 keping asam gelugur
2 helai daun limau purut
4 helai daun salam
garam secukup rasa
cara-caranya:
tumis rempah kisar dan perlu dibalik2kan dan kacau rata. tumis sehingga garing dan naik minyak. masokkan daun limau dan daun salam.gaul lagi. barulah dimasokkan daging bersama air rebusan sekali. masokkan asam keping dan sedikit garam. biaran sehingga mendidih atau sehingga dagingnya empuk. setelah mendidih rasa kuahnya jika ada yang kurang tambah enak disajikan dgn nasi putih berserta lauk pauk lain seperti bagedil, sambal belacan paru goreng tempeh serta sambal goreng.
assalammualaikum welcome to my food paradise blogs viewers
RESEPI MASAKAN UTK DIKONGSI BERSAMA...
disini aku ingin berkongsi resepi yang aku dapati dari website2 yang aku lungsuri,dan juga terselit beberapa resepi aku sendiri yang telah aku ubah suai sedikit, utk pengetahuan., segala masakan tidak kira darimana asalnya resepinya tetap sama, itu sama ada anda ingin menambah atau mengurangkan rempah ratusnya terpulang pada selera anda sendiri,resepi ini juga bukan hanya utk kita kaum hawa saja, malah utk kaum adam juga.. hehe..semoga resepi masakan ini dapat memberi anda idea hidangan apakah yang akan anda siapkan utk keluarga anda nanti....OK JOM!!! KONGSI RESEPI-RESEPI YANG SEDAP DAN ENAK INI..
relax 1 corner
RESEPI MASAKAN
-
▼
2008
(78)
-
▼
December
(54)
- DAGING MASAK HITAM MANIS
- SIRLION STEAK
- BAGEDIL DAGING
- BISTIK DAGING
- DALCA TULANG RUSUK
- SAMBAL GORENG PENGANTIN
- SAMBAL KERANG
- LEMAK SIPUT SEDUT
- LEMAK UDANG CILI API
- SAMBAL UDANG PETAI
- SOTONG MASAK HITAM
- SAMBAL IKAN TONGKOL
- ASAM PEDAS IKAN PARI
- IKAN TONGKOL MASAK SINGGANG
- CELOK IKAN TONGKOL
- SUP IKAN MERAH BEREMPAH
- KARI KEPALA IKAN MERAH
- IKAN BAWAL MASAK TAUCU
- SAMBAL IKAN BILIS PETAI
- SAMBAL IKAN BILIS TEMPE
- SWEET AND SOUR
- IKAN BAKAR TOM YAM
- SAMBAL SOTONG
- MEE REBUS
- MEE LAKSA
- MEE HOON GORENG
- MEE SOTO/HOON
- MEE BAKSO
- MEE SIAM
- CHAR KUEW TEOW
- NASI AYAM HAINANESE
- NASI TOMATO
- URAP
- KERABU MANGGA
- LEMAK PUCUK UBI
- LEMAK TENGGIRI NENAS
- NASI LEMAK
- NASI MINYAK
- SAMBAL GORENG KICAP
- SAMBAL TELUR
- ROTI JALA
- AYAM MASAK BALI
- MEE GORENG
- BUBUR OAT DAGING
- SAMBAL IKAN BERLADO
- KENTANG TELUR
- SUP TULANG
- KUAH RAWON
- GADO-GADO
- KACANG PHOOL
- KEEMA
- KUAH LONTONG
- SERUNDING PARU
- NANGKA MASAK LEMAK
-
▼
December
(54)