1/2 ekor ayam air secukupnya
600g mee kuning (boleh diganti denga meehoon)
300g taugeh
2 biji kentang rebus
4 kuntum cengkih
6 kuntum pelaga
1 batang kayu manis
Bahan- bahan untuk dikisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar ketumbar biji yang disangar
1 sudu makan jintan halus yang disangar
1 sudu kecil jintan kasar yang disangar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras lada putih secukupnya
Bahan2 taburan :
bawang goreng daun sop/bawang yang dihiris isi ayam yang disiat-siat begedil goreng
Sambal lada padi:
15 tangkai lada padi ditumbuk dan dibancuh dengan kicap. Sambal kicap ini hendak lah pekat.
caranya:
Rebus ayam didalam periuk dengan air secukupnya untuk membuat kuah soto. Masukkan perencah kisar ,cengkih, pelaga, kayu manis, garam secukupnya dan masak hingga mendidih. Setelah ayam empuk ...angkat dan disiat-siatkan isinya untuk menjadi bahan taburan kelak. Buang segala tulang ayam. Didihkan kuah soto dan tambah kan garam dan serbuk lada putih jika perlu. Kentang yang telah di rebus, dikisar dengan sedikit kuah soto dan dicampurkan kedalam kuah. Untuk menghidang: Letakkan mee yang sudah dicelur kedalam mangkuk, letakkan sedikit taugeh di atasnya. Tuangkan kuah soto dan hiaskan bahan taburan diatasnya. Hidangkan ia bersama sambal lada padi.
