Bahan-bahan:
2 keping Ikan bawal [boleh gunakan ikan merah, tongkol atau kembung]
1/2 cawan taucu
1 batang timun [potong kecil]
1/2 batang carrot [potong kecil]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/k gula
1 s/k kunyit
air secukupnya
minyak
bahan hiris:
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji cili besar merah
3 biji cili hijau
3 labu bwg besar
5 tg cili padi merah dan hijau
Cara Memasak:
1. Bersihkan ikan dan gaul dgn garam n kunyit dan goreng hingga garing dan ketepikan.2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih sehingga wangi.3. Masukkan taucu, air asam jawa, gula, cili dan biarkan mendideh.4. Masukkan timun dan carrot. Kacau rata.5. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.6. Hidangkan bersama nasi putih.
