4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
190g minyak sapi
2 kuntum bunga cengkih
1/2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 biji bawang besar dicincang
160g tomato puree (dlm tin)
2 cawan susu carnation
1.8 leter air rebusan yang cair (bleh lau nk guna ciub chick stock)
daun sup yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
bhn dikisar:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 hiris halia
cara-caranya:
Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun so
