assalammualaikum welcome to my food paradise blogs viewers

RESEPI MASAKAN UTK DIKONGSI BERSAMA...

disini aku ingin berkongsi resepi yang aku dapati dari website2 yang aku lungsuri,dan juga terselit beberapa resepi aku sendiri yang telah aku ubah suai sedikit, utk pengetahuan., segala masakan tidak kira darimana asalnya resepinya tetap sama, itu sama ada anda ingin menambah atau mengurangkan rempah ratusnya terpulang pada selera anda sendiri,resepi ini juga bukan hanya utk kita kaum hawa saja, malah utk kaum adam juga.. hehe..semoga resepi masakan ini dapat memberi anda idea hidangan apakah yang akan anda siapkan utk keluarga anda nanti....OK JOM!!! KONGSI RESEPI-RESEPI YANG SEDAP DAN ENAK INI..

CELOK IKAN TONGKOL

ini masakan emak aku paling uummp!! sama mcm lauk singgang tadi cuma bezanya lauk nie direbus..fuh! jgn pandang depan beb pandang nasi aje.. haizz lapar lah pulak.. lolx

Bahan-bahan:

1 kilo ikan merah - dibersihkan dan direndam dgn sedikit air asam dan garam

1 biji bawang besar] dihiris*
4 ulas bawang merah] blender *
3 ulas bawang putih]*
1 inci halia] *
1 inci belacan ] *
2 tangkai cili merah dan hijau] *
1/2 ici hirisan lengkuas] *
1 btg serai] *
3 biji limau kasturi
1 cawan air asam
1 sudu ketumbar] *
1 sudu jintan manis] *
2 ulas daun limau purut
1 btg timun ] * dipotong seperti nak uat rojak
500ml air

cara-caranya:

masak 500ml air atas api. masok kan bahan blender tadi. masak hingga ia mendidih. tuangkan air asam bersama perahan limau tadi dan bahan hirisan setelah air mendidih masok kan pula ikan dan didihkan selama 6 minit, barulah di matikan api. hidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan...

relax 1 corner