Bahan A:
1 ekor ikan tongkol
l4 keping asam keping
1 s/b asam jawa
2 cawan air
1 labu bawang besar
minyak garam gula sedikit
Bahan blender:
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
sedikit belacan
Cara Memasak:
1. Ikan tongkol diptong 4 dan basuh bersih. Toskan2. Masukkan ikan tongkol, asam keping, air dan garam dalam periuk dan rebus sehingga mendideh. Biarkan semalaman.3. Angkat ikan tongkol rebus dan goreng dalam minyak.4. Tinggalkan minyak anggaran menumis sambal dalam kuali.5. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi. Kacau rata.5. Masukkan gula dan air asam jawa [ramas asam jawa dengan air rebusan ikan dan tapiskan].6. Masukkan ikan dan biarkan mendideh.7. Masukkan bawang besar dan perlahan api.8. Masak dengan api perlahan sehingga naik minyak.9. Hidangkan dengan nasi lemak atau nasi putih dan sayur lemak putih..
