1 keping tempe - hiris kecil dan goreng garing
2 keping tauhu - goreng & hiris kiub
2 kecil 8 tangkai kangkong - cuci bersih & ikat dipangkal dgn getah gelang celur hingga lembut angkat, tos & potong 1 inci bermula dari daun...
8 tangkai kacang panjang
2 gengam tauge
Bahan sambal:
1/2 biji kelapa parut putih
25 gram udang kering, direndam - kisar
4 biji lada kering -kisar
8 biji cili padi kisar 2 biji bawang putih - kisar
1 biji bawang besar - kisar
1/4 inci belacan -kisaR
4 biji cekur -kisar
2 helai daun cekur, dirampai
Garam secukup rasa
1/4 gula melaka
sedikit air asam jawa
cara-caranya:
Tumis rempah kisar hingga wangi, Masukkan air asam jawa, gula melaka, garam, perasa dan kemudian masukkan kelapa parut. Masak hingga kelapa agak kering sebati dengan rempah. Masa nak menghidang.. ambil sayur2an yg dah dicelur tadi, tempe dan tauhu dan gaulkan dengan sambal kelapa tadi. Boleh dimakan begitu saja... atau dibuat sebagai lauk nasi.
