Bahan untuk rebus ayam:
1 ekor ayamAir ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam Serbuk pati ayam ~ kalau suka2 inci halia ~ diketuk
Cara penyediaan:
Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. Didihkan.Masukkan ayam . Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan.*~ Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur.~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut.
Untuk nasi:
3 cawan beras
5 cwan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbukGaram
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak
Cara penyediaan: A
Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.
4. Tanak hingga masak.*Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya.
Untuk sup:
Air rebusan ayamDaun sup ~ dihiris
Cara penyediaan:
~ Air rebusan ayam tadi dididihkan. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup.Untuk sos cili:10 biji cili merah1 inci halia2 ulas bawang putih1 sudu besar gula Garam
2 sudu besar jus limau nipis
1/2 botol sos thai
Cara penyediaan:
1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.Untuk sos kicap:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula
Cara penyediaan:

