bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi [basuh dan toskan]
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 biji tomato buah [cincangkan]
1 batang serai [ketukkan] 2 helai daun pandan [simpulkan]
1 kiub ayam
1 s/k garam
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin
Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 inci halia ]
3 ulas bawang merah ] tumbuk
1 ulas bawang putih ]
Bahan hiasan:
bawang goreng daun bawang [mayang]
1. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
2. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik wangi.
3. Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato, beras, kismis dan beras. Kacau rata.
5. Masakkan saperti nasi biasa.
6. Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan.
7. Biarkan nasi hingga masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
8. Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng dan daun bawang.
assalammualaikum welcome to my food paradise blogs viewers
RESEPI MASAKAN UTK DIKONGSI BERSAMA...
disini aku ingin berkongsi resepi yang aku dapati dari website2 yang aku lungsuri,dan juga terselit beberapa resepi aku sendiri yang telah aku ubah suai sedikit, utk pengetahuan., segala masakan tidak kira darimana asalnya resepinya tetap sama, itu sama ada anda ingin menambah atau mengurangkan rempah ratusnya terpulang pada selera anda sendiri,resepi ini juga bukan hanya utk kita kaum hawa saja, malah utk kaum adam juga.. hehe..semoga resepi masakan ini dapat memberi anda idea hidangan apakah yang akan anda siapkan utk keluarga anda nanti....OK JOM!!! KONGSI RESEPI-RESEPI YANG SEDAP DAN ENAK INI..
relax 1 corner
RESEPI MASAKAN
-
▼
2008
(78)
-
▼
December
(54)
- DAGING MASAK HITAM MANIS
- SIRLION STEAK
- BAGEDIL DAGING
- BISTIK DAGING
- DALCA TULANG RUSUK
- SAMBAL GORENG PENGANTIN
- SAMBAL KERANG
- LEMAK SIPUT SEDUT
- LEMAK UDANG CILI API
- SAMBAL UDANG PETAI
- SOTONG MASAK HITAM
- SAMBAL IKAN TONGKOL
- ASAM PEDAS IKAN PARI
- IKAN TONGKOL MASAK SINGGANG
- CELOK IKAN TONGKOL
- SUP IKAN MERAH BEREMPAH
- KARI KEPALA IKAN MERAH
- IKAN BAWAL MASAK TAUCU
- SAMBAL IKAN BILIS PETAI
- SAMBAL IKAN BILIS TEMPE
- SWEET AND SOUR
- IKAN BAKAR TOM YAM
- SAMBAL SOTONG
- MEE REBUS
- MEE LAKSA
- MEE HOON GORENG
- MEE SOTO/HOON
- MEE BAKSO
- MEE SIAM
- CHAR KUEW TEOW
- NASI AYAM HAINANESE
- NASI TOMATO
- URAP
- KERABU MANGGA
- LEMAK PUCUK UBI
- LEMAK TENGGIRI NENAS
- NASI LEMAK
- NASI MINYAK
- SAMBAL GORENG KICAP
- SAMBAL TELUR
- ROTI JALA
- AYAM MASAK BALI
- MEE GORENG
- BUBUR OAT DAGING
- SAMBAL IKAN BERLADO
- KENTANG TELUR
- SUP TULANG
- KUAH RAWON
- GADO-GADO
- KACANG PHOOL
- KEEMA
- KUAH LONTONG
- SERUNDING PARU
- NANGKA MASAK LEMAK
-
▼
December
(54)