assalammualaikum welcome to my food paradise blogs viewers

RESEPI MASAKAN UTK DIKONGSI BERSAMA...

disini aku ingin berkongsi resepi yang aku dapati dari website2 yang aku lungsuri,dan juga terselit beberapa resepi aku sendiri yang telah aku ubah suai sedikit, utk pengetahuan., segala masakan tidak kira darimana asalnya resepinya tetap sama, itu sama ada anda ingin menambah atau mengurangkan rempah ratusnya terpulang pada selera anda sendiri,resepi ini juga bukan hanya utk kita kaum hawa saja, malah utk kaum adam juga.. hehe..semoga resepi masakan ini dapat memberi anda idea hidangan apakah yang akan anda siapkan utk keluarga anda nanti....OK JOM!!! KONGSI RESEPI-RESEPI YANG SEDAP DAN ENAK INI..

SUP IKAN MERAH BEREMPAH

ok aku nak kongsi sikit pasal lauk sup nie.. aku dpt resepi nie daripada salah satu blog , mmg pelik sikit ar sebab sup selalunya kite masak kat singapura nie tk pena gunakan rempah kan tapi sup yg nie ala-ala india gitu ..tgok mmg tk meyelerakan tapi korg try masak ar.. lermak!! sedap lah siot.. korg try ar eh..eh.. hehe.


Bahan-bahan:

1 ekor ikan merah


1 batang serai, dititik


1 helai daun pandan, disimpul


1 batang kayu manis


1 kuntum bunga lawang


4 kuntum bunga cengkih


3 biji buah pelaga


3 biji bawang merah kecil, dihiris halus


2 ulas bawang putih, dihiris halus


Daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan

bahan-bahan rempah:

6 biji bawang merah kecil


3 ulas bawang putih


1 inci halia dan 1 inci kunyit hidup*


1 camca teh lada hitam*


1 keping hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)


2 camca besar rempah sup


1 1/2 camca besar rempah kurma Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

ikan dibersihkan, di potong ikut suka dan perap dgn limau dan garam utk 10 minit. Bilas kembali dan toskan. Satukan bhn2 kisar dgn rempah sup dan rempah kurma. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 3 camca besar), tumis, bawang merah/putih yg dihiris, serai, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan hingga wangi. Masukkan rempah tadi dan tumis hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan. Masukkan air secukupnya (kurang lebih 1 liter). Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan masak dgn api sederhana hingga ikan masak (kurang lebih 15 minit). Perasakan dgn garam dan sedikit gula. Sebelum makan taburkan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng.

relax 1 corner