cara aku masak sweet and sour... simple aje .. kan.. try lah ok
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa minyak
Cara Memasak:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
assalammualaikum welcome to my food paradise blogs viewers
RESEPI MASAKAN UTK DIKONGSI BERSAMA...
disini aku ingin berkongsi resepi yang aku dapati dari website2 yang aku lungsuri,dan juga terselit beberapa resepi aku sendiri yang telah aku ubah suai sedikit, utk pengetahuan., segala masakan tidak kira darimana asalnya resepinya tetap sama, itu sama ada anda ingin menambah atau mengurangkan rempah ratusnya terpulang pada selera anda sendiri,resepi ini juga bukan hanya utk kita kaum hawa saja, malah utk kaum adam juga.. hehe..semoga resepi masakan ini dapat memberi anda idea hidangan apakah yang akan anda siapkan utk keluarga anda nanti....OK JOM!!! KONGSI RESEPI-RESEPI YANG SEDAP DAN ENAK INI..
relax 1 corner
RESEPI MASAKAN
-
▼
2008
(78)
-
▼
December
(54)
- DAGING MASAK HITAM MANIS
- SIRLION STEAK
- BAGEDIL DAGING
- BISTIK DAGING
- DALCA TULANG RUSUK
- SAMBAL GORENG PENGANTIN
- SAMBAL KERANG
- LEMAK SIPUT SEDUT
- LEMAK UDANG CILI API
- SAMBAL UDANG PETAI
- SOTONG MASAK HITAM
- SAMBAL IKAN TONGKOL
- ASAM PEDAS IKAN PARI
- IKAN TONGKOL MASAK SINGGANG
- CELOK IKAN TONGKOL
- SUP IKAN MERAH BEREMPAH
- KARI KEPALA IKAN MERAH
- IKAN BAWAL MASAK TAUCU
- SAMBAL IKAN BILIS PETAI
- SAMBAL IKAN BILIS TEMPE
- SWEET AND SOUR
- IKAN BAKAR TOM YAM
- SAMBAL SOTONG
- MEE REBUS
- MEE LAKSA
- MEE HOON GORENG
- MEE SOTO/HOON
- MEE BAKSO
- MEE SIAM
- CHAR KUEW TEOW
- NASI AYAM HAINANESE
- NASI TOMATO
- URAP
- KERABU MANGGA
- LEMAK PUCUK UBI
- LEMAK TENGGIRI NENAS
- NASI LEMAK
- NASI MINYAK
- SAMBAL GORENG KICAP
- SAMBAL TELUR
- ROTI JALA
- AYAM MASAK BALI
- MEE GORENG
- BUBUR OAT DAGING
- SAMBAL IKAN BERLADO
- KENTANG TELUR
- SUP TULANG
- KUAH RAWON
- GADO-GADO
- KACANG PHOOL
- KEEMA
- KUAH LONTONG
- SERUNDING PARU
- NANGKA MASAK LEMAK
-
▼
December
(54)